Kovács András Óra- Ékszer Szaküzlete
0
...

Órajáték - Székesfehérvár

ÓrajátékAz órajáték figurái a magyar történelem legendás személyiségeit korabeli ábrázolások nyomán jelenítik meg. Az alkotást Kovács Jenő órásmester, Ecsedi Mária képzőművész, Korompai Péter keramikusművész és Diós Tibor kovácsmester készítette.

A történelmi alakok először délelőtt tíz órakor jelennek meg zenei kísérettel, majd a város templomaiban egyszerre megkonduló déli harangszó után láthatjuk őket ismét. Ezt követően két óránként, délután kettő, négy és hat órakor vonulnak fel a királyi alakok. A harangjáték zenéje a "Boldog asszony anyánk" dal részletévek kezdődik, majd az „Ah, hol vagy, magyarok tündöklő csillaga” című nép ének követi, mely István királyhoz fűződik, másnéven az „O Pastor aeterne”. A városi esti harangszó után 19 óra 4 perckor egy Kodály Zoltán népdalfeldolgozással, az „Esti dal” című dallal búcsúzik el a harangjáték.

Az órajáték különlegessége a 24 órás beosztású számlap. A világos alapon lévő számok a nappali órákat, a sötét alapon lévők az esti és éjszakai órákat mutatják. A 12 hónap nevét felsoroló körívhez kapcsolódik a csillagképeket ábrázoló tárcsa. Ez havonta fordulva a megfelelő ábrát a hónap nevéhez igazítja, így egy év alatt fordul körbe a számlapon. A csillagtérképen az éjszakai égbolt látható, a hónapokhoz kötődő csillagképek, a Vízöntő, a Halak, a Kos, a Bika, az Ikrek, a Rák, az Oroszlán, a Szűz, a Mérleg, a Skorpió, a Nyilas és a Bak szimbólumaival, továbbá a Tejúttal.

Az órán megjelenő alakok:

A Harsonás

Szent István király (1000-1038) és fia, Imre herceg - az alakok a 15. századi Thuróczy-krónika színezett fametszetének nyomán készültek.

Szent László király (1077-1095) harca a kun vitézzel - a figurák a kakaslomnici római katolikus templom freskótöredéke alapján készültek.

Szent Erzsébet és Szent Margit - Szent Erzsébet II. András magyar király (1205-1235) lánya volt, nevéhez fűződik a rózsa-legenda. IV. Béla magyar király (1235-1270) leányát, Margitot, Istennek ajánlotta az országnak a tatárjárásból való szabadulásáért.

Mátyás király (1458-1490) és Beatrix királyné - a királyi pár ábrázolása korabeli márvány domborművű mellképük és kódexdíszítések nyomán készült.

Cím: Székesfehérvár, Kossuth utca 9., belső tér.

Megközelíthető a Hősök tere felől.Kovács Jenő órásmester - Órajáték - Székesfehérvár